Хималајскa школa за традиционална јога

Јогата е наука за да се остане ослободен, преку свесна поврзаност со себе, одржување на чувствителност, флуидност и флексибилност
Хималајската Школа за Традиционална Јога (HSTY) е посветено на ширење на традиционалната јога, т.е суштината на јогата според оригиналните учења кодирани со светите записи од Махариши Патанџали. Поставено под инспирација и водство на Моханџи, мисијата на Хималајската Школа за Традиционална Јога е да промовира култура на јога и да ја направи достапна за целото човештво, надвор од границите на земјата, религијата, полот, класата и богатството.

Зошто да го одбереме Хималајската школа за Традиционална Јога?

Во основата на традиционалната јога е едноставноста и да се биде природен. Јогинот е природен, т.е. живее во состојба во која телото, умот и душата се во единство. Ова води до здравје и спокојство, состојба во која некој е среќен и без грижи, лутина или стрес. Кога практикува јога, искрениот практикант на јога целосно се услогласува со своето тело и неговите суптилни процеси, со што го смирува умот.
Ние не гледаме на јогата како вежбање, туку како збир на практики кои помагаат да се вратиме во првобитната состојба. Ја гледаме јогата како средство за зголемување на свесноста за сопственото тело и усогласување на системот за да се овозможи проширување на свесноста. Накратко, Хималајската Школа за Традиционална Јога е фокусирано на создавање вистински јоги. Часовите во Хималајската Школа за Традиционална Јога се карактеризираат со строго придржување кон основните принципи на традиционалната јога, наместо да се обрнува внимание на фитнес елементот или физичкиот аспект. Фокусот на овие практики е повеќе на свесноста отколку на активноста; барајќи навнатре наместо да барате надвор.

Јогата е наука за да се остане ослободен, преку свесна поврзаност со себе, одржување на чувствителност, флуидност и флексибилност

Програми

1. Курсевите за обука на наставниците се основните курсеви преку кои Хималајската Школа за Традиционална Јога ги обучува наставниците за техниките на традиционалната јога во Хималајското Школо за Традиционална Јога. Наставниците потоа се овластени да го шират знаењето на нивните локации ширум светот.
2. Хималајската Школа за Традиционална Јога спроведува јога ретрит и други програми погодни за луѓето со различно ниво на владеење – од почетници до средни па напредни. Хималајското Школо за Традиционална Јога е исто така официјален Јога партнер на Фондацијата Моханџи и оттука спроведува јога сесии за време на духовни ретрити и аџилаци со Моханџи.
3. Факултативните и тренираните наставници на Хималајската Школа за Традиционална Јога исто така нудат бесплатни јога часови на неколку локации низ светот, како дел од нивната посветеност да го шират знаењето за традиционална јога и позитивност во нивните општества.
4. Хималајската Школа за Традиционална Јога е регистрирано Јога школо во Јога Алианса, најголемата светска непрофитна организација што ја претставува јога заедницата. Хималајската Школа за Традиционална Јога е поврзана институција со Асоцијацијата на Индиската јога, саморегулаторно тело на водечки јога институции низ Индија.
it_ITItalian