Свесно одење – водена медитација за одење

Намалете ја аксиозноста и лутината, зголемете ја самодовербата и балансирајте го вашиот живот
Свесно одење е динамична водена медитација за одење создадена од Моханџи и започната на Меѓународниот ден на јогата, 21 јуни 2015 година. Филозофијата позади Свесното одење е вкоренета во древните ведски и будистички принципи и практики. Оваа едноставна, но многу трансформативна техника е достапна бесплатно и луѓето можат лесно да ја практикуваат и да се прилагодат на животниот стил на Свесното одење без разлика на возраста или полот. Како и со повеќето техники на Моханџи, едноставноста на техниката ја побива нејзината огромна трансформативна моќ.

Зошто да практикуваме свесно одење?

Очите користат голем дел од енергијата на нашиот систем. Осцилирачкиот ум кој патува помеѓу минатото и иднината, ретко запирајќи во сегашноста, троши огромна количина од нашата енергија.
Колку повеќе енергија имаме во сегашниот момент, толку подобар квалитет на живот можеме да постигнеме. Кога одиме несвесно, оставајќи ги нашите сетила опуштени, трочиме многу повеќе енергија од вообичаено.
Меѓутоа, во Свесното одење, нашите очи се заглавени на едно стапало пред нас, а нашето внимание останува во нашето поле на аура, т.е. во нашето енергетско поле.
Иако одиме, со очи заклучени во нашето енергетско поле, загубата на енергија се намалува. Кога нашата енергија циркулира во нашето сопствено енергетско поле, ние стануваме целосно енергични и подмладени.
Ако правилно се работи, 30-минутна практика на Свесно одење е исто толку ефикасна како и 3 часовна медитација.

Техника

  • Чекор 1: Држете го ‘рбетот исправен.

  • Чекор 2: Држете го вратот благо свиткан.

  • Чекор 3: Држете ги градите отворени.

  • Чекор 4: Држете ги вашите рамена исправени.

  • Чекор 5: Бидете секогаш свесни за вашиот ‘рбет.

  • Чекор 6: Одете со очите фокусирани една нога пред вашите стапала.

Придобивки

Ја зголемува рамнотежата и рамнотежата во животот
Ја зголемува енергијата и интегритетот
Ја намалува анксиозноста и грижите
Ја зголемува самодовербата и самодовербата
Помага во самоконтрола
Помали емоционални блокади
Присуство на умот
Подобра јасност и намерност
Повеќе имунитет кон негативностите
Ја зголемува концентрацијата
Го намалува гневот, несигурноста и стравовите

Често поставувани прашања

П: Дали родителите можат да ги држат своите деца додека одат свесно, носејќи ги, туркајќи ги во количка или држејќи ги за раце?
Не. Тогаш, вниманието ќе се одвлекува. Оваа прошетка е медитација. Можеме да ја наречеме динамична медитација бидејќи телото е во движење додека чувствуваме смиреност на ‘рбетот и олите. Било каква врска со друго суштество че биде одвлекување на практиката.
П: Ако луѓето треба да кажат нешто, треба ли да застанаеме и да го кажеме тоа и потоа да продолжиме, или треба да има целосна тишина?
Избегнувајте да зборувате додека одите. Тоа ќе резултира во одвлекување на вниманието. Оваа прошетка ја зголемува концентрацијата, самоконтролата и присуството. Значи, ако мора да зборувате или да изразите нешто – застанете, разговарајте и потоа продолжете.
П: Ако правиме свесно одење сами, дали тоа може да се направи на лента за трчање?
Свесното одење треба да се прави на стабилна подлога. Лентата за трчање не е стабилна подлога, затоа не е погодна за свесното одење.
П: Дали е дозволено да пиеме вода или електролити за време на Свесното одење?
Свесното одење не трае повеќе од 30 минути, бидејќи вниманието ќе се намали по тој период. Се препорачува Свесно одење неколку пати на ден, наместо подолго пешачење. Значи, водата можеби не е потребна додека одити. Можете да пиете вода пред вашата прошетка или потоа, инаку вниманието ќе се намали. Сметајте го ова за практика на медитација. За време на медитацијата, не пиеме вода. Свесното одење е медитација.
П: Дали има одредена брзина со која треба да одиме?
Одете полека. Одете со целосна свесност. Одете доволно бавно за да не го изгубите фокусот.
П: Дали и децата можат да практикуваат Свесно одење? Ако да, од која возраст?
Деца од 5 години и повеќе може да практикуваат Свесно одење.
П: Можете ли љубезно да не советувате колку е важно растојанието од 1 стапка за оваа практика? Открив дека гледањето напред 4 или 5 стапки е попогодно и попрактично за да се избегне судир со луѓе или предмети дури и ако улицата не е толку зафатена. Претпоставувам дека ова може да биде случај и во шуми или паркови, иако се помалку.
напред, енергијата циркулира во полето на аурата. Ако погледнете подалеку, го напуштате полето на вашата аура. Би било добро да го практикувате ова во паркови и места каде земјата е рамна и предвидлива. Свесното одење не се препорачува додека одите на улица и може да биде опасно. Исто така, гледањето 4-5 стапки не е дел од Свесното одење и нема да ги даде ефектите и придобивките на техниката.

Научете повеќе

Ако сакате да го гледате Моханџи како зборува за придобивките од Свесното одење, посетете го овој линк. Ако сакате да читате сведочења од практичари од целиот свет, посетете го овој линк. Доколку сакате да научете повеќе за други напредни техники кои ги подобруваат ефектите од Свесното одење, можете да прочитате повеќе на следниот линк. За да ја преземете нашата брошура Свесно одење, кликнете тука.
Нашата глобална заедница постојано расте и моментално е активна во 13 различни земји ширум светот. Свесното одење се спроведува на различни локации низ светот во САД, Канада, Обединето Кралство, Јужна Африка, Србија, Македонија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Индија, Малезија итн.
Доколку сакате да научите повеќе или имате какви било прашања во врска со Свесното одење, ве молиме контактирајте го нашиот тим за Свесно одење на consciouswalking@mohanji.org
nl_NLDutch