Свесно танцување – Водена танцувачка медитација

Динамичен метод на медитација и центрирање преку танцот кој ги отстранува внатрешните блокади и емоционалната тежина
Свесното танцување е високо ефективна водена танцувачка медитација преку слободен, неструктуиран танц. Како моќна техника на центрирање, свесното танцување ја буди вертикалната димензија на битието додека учесникот слободно го движи телото, задржувајќи го вниманието внатре. Танцувањето е комбинирано со повремени вокални и методи на дишење, додека музиката создава внатрешни одговори кои ги поддржуваат ширењето на љубовта и предавањето.
Фокусот на вниманието се задржува на седумте главни енергетски центри (чакри), еден по еден, додека свесниот танцувач се качува по внатрешните „скалила до рајот“.

Зошто да практикуваме свесно танцување?

На срцевата чакра – мостот помеѓу долните и горните чакри – се посветува посебно внимание за време на Свесното танцување, со цел да се разбуди слободата на отвореното срце кое е подготвено да дава и да прима Љубов во нејзината најчиста, безусловна форма.
Песните се внимателно избрани за да ги допрат најдлабоките жици на нашето духовно срце. Способноста да го задржиме нашето срце отворено, дури и ако сме биле повредени во минатото, е знак на духовна зрелост и храброст. Животот без отворено срце нема вистинска убавина.

Како функционира?

До моментот кога свесното танцување ќе стигне до крунската чакра, се чувствува моќна а сепак боженствено деликатна енергија во енергетичната централна оска на танцувачот, вклучувајќи ги и суптилните слоеви на аурата. Ништо друго не постои освен блаженството на вертикалниот столб на светлината, со хипнотизирачка внатрешна тишина која длабоко збогатува, исцелува и трансформира.
Овој радосен метод на медитација и усогласување преку танц беше подарок што го добивме од свеста на Моханџи за време на ретритот на Моханџи во Србија во 2017 година, преку Деви Мохан како инструмент на овој благослов. Оттогаш, многу луѓе ширум светот почнаа да ја препознаваат длабочината и убавината на овој метод.
Блажената сензација која трае со часови по Свесното танцување е знак на вистинска внатрешна промена што се случува длабоко во себе. Сознанието дека може да се доживее таква радост преку танцување, без потреба на надворешни супстанци, сведочи за вродената моќ на нашата свест.
Длабочината на оваа внатрешна промена што се случува за време на оваа водена танцувачка медитација е индивидуална. Тоа зависи од нивото на нечие давање за време на процесот, како и од способноста да се отпушти.
Оваа водена танцувачка медитација може да ја практикуваат луѓе од сите возрасни групи и од сите религиозни/културни потекла. Не е потребно претходно искуство во танцување.

„Свесното танцување е да се биде самиот природен кога целото ваше битие е во екстаза да се биде Жив. Кога секој атом оживува, се радува на самата вистина дека е жив. Танцувачот навлегува во танцот. Танцувачот станува танц. Сето разделување исчезнува. Нема почеток или крај на врвниот танц на Свеста. Бескрајниот танц надвор од сите граници и врски започнува и завршува во непоколебливата тишина на единството. Танцувачот и танцот се едно. Вчера, денес и утре се едно. Животот и смртта се едно. Тоа е вечен космички танц. Тоа е екстаза на создавањето и екстаза на предавањето. Тоа е прослава. Тоа е да се биде Свесен на суперсвесното како што е танцот надвор од времето и формата. Тоа е љубов. Тоа е танц.“

Придобивки

Центрирање кое го поддржува здравјето и духовното будење
Оттстранување на многу внатрешни блокади и емоционална тежина
Зголемен капацитет за справување со предизвиците и стресовите на животот

Сведоштва

es_ESSpanish