Моханџи Фондација

Она што започна како спонтано здружување на оние кои беа длабоко допрени од нивните лични искуства со Моханџи, органски прерасна под водство и визија на Моханџи во глобална заедница. Визијата на организацијата е да ги одведе луѓето до ослободена егзистенција, ослободена од умот преку свесност, самоприфаќање и негување на универзалните вредности на вистината, чистотата, сочувството, ненасилството и безусловната љубов. Со цел да создадеме подобар свет за иднината, сите наши активности се обединети со едноставното мото – Додавање вредност на светот. Денес, Моханџи фондациите се формално регистрирани во 15 земји на пет континенти, додека активностите се спроведуваат во над 80 земји низ светот. Меѓународната Моханџи фондација е со седиште во Швајцарија, под директен надзор на швајцарската федерална влада.
Моханџи фондацијата има формирано центри во различни градови низ светот за редовно спроведување на медитации и трансформативни програми, здружувајќи ги истомислениците и работејќи на правење позитивна промена во нивните животи, а со тоа и во нивните заедници. Од училиштата, колеџите, корпорациите до болниците и затворите, милиони луѓе имаат корист од техниките и практиките со длабоко влијание дадени од Моханџи, кои ги спроведуваат обучени ачарји и волонтери.

Создавање подобар свет за иднината преку негување на вистината, чистотата, сочувството, ненасилството и безусловната љубов

Основани од Моханџи

ACT 4 HUNGER

Визијата, инспирирана од Моханџи, е да се изгради глобален бренд посветен на помагање со храна. Мотото на овој бренд е „храна над родовите“, признание за вредностите на нашата Традиција дека сите битија се слични. Ние, исто така, препознаваме дека гладта ​​е универзална емоција и служењето за да се задоволи таа глад преку анадаан (донации со храна) е махадаан (врховно служење). Act4Hunger е неутрална платформа под која различни организации ќе го спроведуваат вистинското служење со храна. Оттука, ова ќе ги обедини активностите за служење со храна на Моханџи фондацијата, АЦТ Фондацијата и Амукер фондацијата. Повеќе партнерски организации како што е Светската алијанса за свест и други институции чии вредности се усогласени со нашите можат да се приклучат и на оваа платформа.

ACT FOUNDATION

АЦТ Фондацијата е глобална хуманитарна организација која работи во се поголем број земји низ Африка, Азија и Европа. Првично формирана во Индија како Ammucare Charitable Trust во 2003 година, АЦТ Фондацијата стана глобална во 2012 година почнувајќи од Јужна Африка.

AMMUCARE CHARITABLE TRUST

Основана во 2003 година од Моханџи во чест на неговата ќерка, Ammucare Charitable Trust (ACT) е платформа за несебично служење надвор од сите вештачки бариери на религија, каста, раса, класа, пол.

EARLY BIRDS CLUB

Early Birds Club инспирира и создава сосема нова генерација на стабилни и насочени кон повисока цел кои можат да дадат голем придонес во овој свет користејќи „проверен“ научен метод. Со будењето рано наутро околу 4 часот наутро и изведување на рано утринската структура, членовите на EBC внесуваат промена во физичката и менталната усогласеност, создавајќи добар, силен начин на размислување кој е способен да одговори на предизвиците на животот.

EARLY BIRDS CLUB KIDS

Early Birds Club Kids ги одгледува и негува децата. Ги охрабруваме децата да бидат среќни и да го сакаат животот и сите негови видови, нежно насочувајќи ги кон постигнување на нивниот највисок потенцијал, давајќи им позитивен пример во светот. Воведуваме живот на секојдневна дисциплина која може да се носи во младоста и зрелоста.

EARLY BIRDS CLUB TEENS

EBC Teens Club Тинејџерите се група на поединци кои преминуваат од детството до млада возрасна возраст. Во секој има лидер, и целта на Early Birds Club е да им помогне да ја канализираат својата енергија за да го препознаат и максимизираат својот потенцијал. Тинејџерите сами управуваат со клубот.

GURULIGHT

GuruLight издава квалитетни публикации, производи и програми до вашиот праг. Централно место во неговата мисија е промоција на производи и услуги засновани на етички вредности кои придонесуваат на позитивен начин за животот на животната средина и општеството во целина. Тие се трудат да внесат квалитетни книги и литература за да ги инспирираат и образуваат луѓето за морални и духовни вредности преку биографии и филозофски дела на различни автори, духовни мајстори и истакнати јавни личности.

HIMALAYAN SCHOOL OF TRADITIONAL DANCE

Хималајската школа за традиционален танц е глобална иницијатива инспирирана од Брахмариши Моханџи да ги направи традиционалните танцови форми на Бхарат достапни за сите во неговата чиста форма. Хималајската школа претставува голема традиција на мајстори кои цело време го водат човештвото кон ослободеното постоење. Обезбедува платформа за поврзување со себе преку танц, доживување на радоста на танцувањето, ценење на нијансите и естетиката на класичниот танц и напредок кон внатрешната трансформација.

HIMALAYAN SCHOOL OF TRADITIONAL YOGA

Хималајската школа за традиционална јога (HSTY) е посветена на ширење на традиционалната јога, т.е. суштината на јогата според оригиналните учења кодирани во светите списи од Махариши Патанџали. Мисијата на HSTY е да промовира култура на јога и да ја направи достапна за целото човештво, надвор од границите на земјата, религијата, полот, класата и богатството.

HIMALAYAN SCHOOL OF TRADITIONAL LANGUAGES

Хималајската школа за традиционални јазици е глобална иницијатива инспирирана од Брахмариши Моханџи, за ширење на светлината на санскрит да стигне до секој агол на светот и на тој начин да го направи човечкиот ум мирен и усогласен. HSTL е ново крило на Хималајската школа чија цел е да го запознае светот со античката наука која е напишана на санскрит, а сепак не е откриена на целиот свет.

HEALERS WITHOUT BOUNDARIES

Healers without Boundaries е основана со визија да обезбеди специјализирана медицинска нега бесплатно на луѓето кои не можат да си ја дозволат или да пристапат до неа. Ова може да биде за сите видови медицински специјализации, сите возрасти и за умот и телото – физиологија, психологија/психијатрија, возрасни/педијатрија. Како прв чекор, медицинските консултации се нудат на секој кој има потреба од основно или по можност секундарно мислење за значајни/сериозни медицински состојби.

MOHANJI YOUTH CLUB

Моханџи Младинскиот клуб (MYC) е замислен од визијата на Моханџи да создаде група на високо мотивирани млади поединци кои би биле живи примери на безусловна љубов и несебична услуга. MYC се роди под водство на мајсторот.

WORLD CONSCIOUSNESS ALLIANCE

Светската алијанса за свест (WCA) е глобален сојуз на луѓе кои се здружуваат од сите сфери на животот, религиите и културите кои работат преку медиумот на изведувачките и визуелните уметности за да ја подигнат фреквенцијата на нашето постоење на оваа планета и да донесе позитивна трансформација преку промовирање на позитивност, почит, хармонија, сочувство, љубов и одговорно живеење. Мисијата на WCA е инспирирана и напојувана од меѓународно познатиот хуманитарец и филантроп Моханџи и неговите основни принципи и учења за тоа како делувањето и работењето со љубезност, сочувство и одговорност еден кон друг и кон сите живи суштества околу нас е критично за нашиот раст како вид. и целокупната благосостојба на нашата планета.

Инспирирани од Моханџи

DIVINE M HERITAGE

Divine M Heritage нуди квалитетни уникатни производи до вашиот праг. Целта на DMH е да претстави специјализирани производи со врвен квалитет навистина инспирирани од учењето на нашиот сакан Моханџи и со мисијата да ги шири учењата во соработка со уникатни производи низ целиот свет. Нашите производи се дизајнирани со голема сложеност и важен аспект како Ахимса (ненасилство), сочуство, Сева (поддршка на непривилегираните). Најважната состојка на потфатот и јачината на столбот е милоста на Гуру и ние силно веруваме дека секој уникатен производ сигурно ќе игра клучна улога во духовното патување на поединецот.

AHIMSA VEGAN CAFE

Инспирирана од Моханџи, целта на Ahimsa Vegan Café е да обезбеди вкусна свежо направена веганска храна. Покрај тоа што покажува колку е разновидна, здрава, хранлива и вкусна веганска храна, Ahimsa Vegan Café има за цел да го намали и на крајот да го елиминира страдањето на животните. Со цврсто уверување дека нашата прекрасна планета е заеднички простор за сите живи суштества да уживаат во среќен и хармоничен живот и ќе напредува ако живееме заедно со љубов, почит еден кон друг и сочувство, Ahimsa Vegan Café стои доследна на зборовите на Моханџи „Ахимса е мојата религија“.

VEGAN FIRST

Веганството е начин на живот. Тоа е повеќе од обична диета. Од пастата за заби што ја користите, до облеката што ја носите, па дури и автомобилот што го купувате и многу повеќе, постојат аспекти на веганството кои се вклучени во секој од овие. Vegan First сака да ги собере овие информации заедно, да ги спакува убаво и да ви ги достави. Концептот на Vegan First како бренд беше инспириран од учењата на Брахмариши Моханџи. Тој допре милион животи ширум светот и беше движечката сила зад овој вегански потфат. Тој нè постави на патот кон начин на живот без суровост, сочувствителен и среќен. Среќни сме што ја преземаме иницијативата напред и ја шириме неговата порака до повеќе луѓе.

THE AHIMSA SPACE

Целта на The Ahimsa Space е да се осврне на ненасилството во сите три аспекти на поединецот, односно телото, умот и душата. Ненасилството во телото се решава преку храната што ја консумираме за да го поттикнеме и одржуваме. Умот и душата се балансираат преку велнес програми, работилници за јога и лекување и преку производи без суровост што ги користиме во секојдневниот живот. Целта е да се продолжи оваа визија со создавање интегрирани простори кои вклучуваат веганско кафуле, студио за спроведување јога, медитации и други велнес програми и продавница каде што се обезбедуваат опции без суровост без да се наштети на кој било вид и животната средина во која живееме.
es_ESSpanish