Медитација за будење Јога Нидра

Искусете длабока благодарност, внатрешно богатство и станете способни за поефикасно да се соочите со секој предизвик во животот
Медитацијата за будење Јога Нидра е метод воден од Моханџи и спроведен од Деви Мохан (www.devimohan.com). Тој се заснова на древниот метод на ефективна, прогресивна релаксација наречена Јога Нидра (само-индуциран, свесен јога сон).

Зошто да практикуваме медитација на будење Јога Нидра

Јога Нидра е прекрасен метод за внатрешно чистење, балансирање и зајакнување, направено во алфа, рецептивна состојба на умот.
Јога Нидра на будењето сепак оди чекор подалеку од стандардната водена Јога Нидра медитација:
– се повикува благодарноста на Гуру Татва (внатрешниот Гуру принцип) и – додека Деви се поврзува со повисоката свест преку нејзиниот духовен водич, Моханџи, таа ја води групата низ процес на интензивно внатрешно чистење, враќајќи го сеќавањето на патувањето на душата и Светлината надвор од сите завеси на илузијата.
Она што произлегува од несвесниот ум за време на делот за чистење е токму она со што некој е подготвен да се соочи, се интегрира и апсорбира во тоја момент на времето. Љубовта и благодарноста кои се доживуваат се огромни и се клучот за внатрешниот процес на исцелување.
Важно е да се напомене дека ова не е хипнотичка состојба, се додека некој е делумно свесен дека тој/таа лежи на подот во Шавасана (т.е. „поза на труп“) и го следи водството. Сепак живописно и длабоко внатрешно патување се доживува низ внатрешните сетила бидејќи тие се целосно активни во ова длабоко опуштена состојба. Процесот е многу интензивен, но сосема безбеден.
Јога Нидра на будењето може слободно да ја прават луѓе од која било возрасна група и фитнес ниво и не бара специфична подготовка. По лесните вежби за загревање на Традиционална Јога, (HSTY) човек се релаксира во удобна лежечка положба на Шавасана и едноставно ги следи дадените упатства.

Искусете длабока благодарност, внатрешно богатство и станете способни за поефикасно да се соочите со секој предизвик во животот

Придобивки

Преку водената медитација за будење Јога Нидра, човек добива моќ да се соочи со какви било животни предизвици со зајакнување на врската со внатрешниот сведок (сакши бхаав), клучот за нашата способност да се издигнеме над болката во секој предизвикувачки момент од животот.
Други придобивки вклучуваат балансирање на левата и десната страна на мозокот и забрзување на процесот на само-исцелување и духовно будење.
Што е најважно, интензивната внатрешна жед за духовно ослободување во овој живот е повеќекратно зголемена!
Дури и ако некој само накратко ја допре состојбата „без ум“ (безвременска состојба без мисли), тие можат да произлезат од сесијата на Јога Нидра будење родени во нова реалност – благословени со длабоко, опипливо чувство на внатрешно богатство, благодарност и зајакнување.
Sincere gratitude and calmness
Increased awareness
Integration with the Self
ru_RURussian